Lasse Holgersson. Med osviklig känsla för bilars form

Lasse Holgersson. Med osviklig känsla för bilars form

Det finns många konstnärer som fastnat för bilen som motiv, men Lasse Holgersson har hittat en egen väg där stämningen i bilden är minst lika viktig som själva fordonet. Kanske rent av viktigare.

Med utsikt över Hornborgasjön i Västergötland bor konstnären Lasse Holgersson.

– Jag går sällan på konstgallerier eller museer, säger han. Inspiration får jag av att resa mig upp och titta ut genom fönstret.

Det är nog en sanning med modifikation, för Lasse Holgersson verkar ha hamstrat inspiration under många år och i olika miljöer.

Lasse Holgersson

Född 1964.
Bostadsort Bjällum strax invid Hornborgasjön i Västergötland.
YRKE konstnär, illustratör och barnboksförfattare. Är även timanställd vid en reklambyrå i Skövde.
FAMILJ Två vuxna döttrar, 21 och 28 år gamla. "Bägge målar och jag försöker att inte bidra med för mycket pekfingrar."
HEMSIDA artbyholgers.se
INSTAGRAM artbyholgers

Till att börja med är hans pappa konstnär och av honom fick Lasse sin grundutbildning i färglära och komposition med inriktning på landskapsmåleri. Under 1990-talet arbetade Lasse Holgersson som scenograf och skapade teaterdekorer, men det är illustratör och konstnär han numera titulerar sig som.

På senare år han skrivit och tecknat två barnböcker om traktorn Plutt, en tredje håller han just på att färdigställa. Dessutom har han en barnbok om tranorna vid Hornborgasjön på gång, med planerad utgivning tidigt nästa vår i lagom tid för trandansen.

Mest känd är han ändå för sina konstverk med bilar som motiv.

– Måleriet ligger mig varmast om hjärtat, säger Lasse Holgersson. Jag har kombinerat det med mitt intresse för bilar. Jag fascineras av många typer av bilar, det går i perioder. Vi hade dessutom nära till racerbanan Kinnekulle Ring, så jag och pappa var ofta där och tittade på tävlingar. Nackhåren kan fortfarande resa sig av att se en Ford Escort komma på tre hjul runt en kurva.

Precis som för många andra ynglingar på 1970-talet var det den svenske Formel 1-föraren Ronnie Peterson som stod i fokus.

– När han dog tappade jag intresset för racing och istället började jag gilla amerikanska bilar. USA-bilskulturen är stark i Sverige, det finns så mycket att ta till sig. Fast numera är jag mer inne på engelska bilar, även om jag kör en Ford Ranchero från 1968.

I hans målningar är det en frejdig blandning av länder och biltyper. Nästan alltid går bilmodellerna att enkelt identifiera, men igenkänningen är aldrig huvudsaken.

Lasse Holgersson. Från penseln och ljusbordet till Instagram, där mycket kundkontakt sker. Foto: Lasse Holgersson.

– Jag vill inte dokumentera bilar, det görs bättre av en fotograf, säger Lasse Holgersson. Det är stämningen och känslan jag eftersträvar att förmedla. Vilken miljö och situation som bilen ska avbildas i tänker jag ut i förväg, inte sällan är det filmer som ger mig uppslaget. Filmmakare är oerhört skickliga på att skapa stämningar.

Lasse Holgersson berättar att alltfler beställer målningar av sina egna bilar, men då är han noggrann med att få skapa efter eget huvud.

– Jag måste göra på mitt sätt för att det ska bli intressant. Jag vill att mina målningar ska leva länge, de ska kunna hänga 30 år på väggen utan att man tröttnar på dem.

Ibland tvingar han sig att enbart använda en eller två färger, en annan gång att arbeta mer skissartat

Det bästa betyget tycker han är när människor utan bilintresse fastnar för hans konst.

– En tavla sålde jag till en äldre, konstintresserad dam som inte visste något om bilar men hon fastnade för känslan i min målning.

Lasse målar i både olja och akvarell, men på senare år det blivit mest av det senare.

– Jag har för tillfället inte någon ateljé och då är det enklare att hålla på med akvarell. Lukten av oljefärgerna är inte bra att ha i bostaden. Dessutom tycker jag att akvarelltekniken är underskattad. Olja har högre status, men akvarell är på flera sätt mer krävande.

Ibland tvingar han sig att enbart använda en eller två färger i en målning, en annan gång att arbeta lite snabbare och mer skissartat.

– Jag försöker alltid hitta ett problem att lösa. Det kan till exempel handla om att tänja på gränserna för komposition. Genom att utmana sig själv kommer man vidare.

För några år sedan bodde Lasse Holgersson tillsammans med sin dåvarande hustru på en större gård där de startade ett kafé, höll konstutställningar, arrangerade bilträffar och hade lokaler där Lasse kunde visa sina egna målningar. Den verksamheten blev till slut för slitsam och nu bor han i ett torp som han renoverat själv.

– Numera är instagram mitt skyltfönster, men jag ska ställa ut målningar vid en bilträff i Mariestad i september 2019. Och jag har planer på en ny ateljé.


Publicerad i skånska dagbladet maj 2019.

ArtikelEric LundBilkonst